Förbrukningen av tillsatt socker fördubblar fettproduktionen.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för HelloFresh.

För mycket socker är ohälsosamt – det vet vi, men det beror inte bara på de många kalorierna. Även måttliga mängder tillsatt fruktos och sackaros fördubblar kroppens egen fettproduktion i levern, har forskare visat.

På lång sikt bidrar detta till utvecklingen av diabetes eller en fettlever.

Socker tillsätts i många vanliga livsmedel och vi konsumerar mer än 100 gram av det varje dag. Det höga kaloriinnehållet i socker orsakar överdriven vikt och fetma och tillhörande sjukdomar. Men har för mycket socker några andra skadliga effekter om det konsumeras regelbundet? Och i så fall vilka sockerarter i synnerhet?

Även måttliga mängder socker ökar fettsyntesen

Forskare vid University of Zurich (UZH) och University Hospital Zurich (USZ) har undersökt dessa frågor. Jämfört med tidigare studier, som främst undersökte konsumtionen av mycket stora mängder socker, visar deras resultat att även måttliga mängder leder till en förändring av testdeltagarnas ämnesomsättning. ”Åttio gram socker dagligen, vilket motsvarar cirka 0,8 liter normal läsk, ökar fettproduktionen i levern. Och den överaktiva fettproduktionen fortsätter under en längre tid, även om inget mer socker konsumeras, ”säger studieledare Philipp Gerber från institutionen för endokrinologi, diabetologi och klinisk näring.

Nittiofyra friska unga män deltog i studien. Varje dag under en period av sju veckor konsumerade de en drink sötad med olika socker, medan kontrollgruppen inte gjorde det. Dryckerna innehöll antingen fruktos, glukos eller sackaros (bordssocker som är en kombination av fruktos och glukos). Forskarna använde sedan spårämnen (märkta ämnen som kan spåras när de rör sig genom kroppen) för att analysera effekten av de söta dryckerna på lipidmetabolismen.

Fruktos och sackaros ger dubbel fettproduktion utöver matintaget

Sammantaget konsumerade deltagarna inte mer kalorier än innan studien, eftersom den sockerhaltiga drycken ökade mättnaden och därför minskade sitt kaloriintag från andra källor. Ändå observerade forskarna att fruktos har en negativ effekt: ”Kroppens egen fettproduktion i levern var dubbelt så hög i fruktosgruppen som i glukosgruppen eller kontrollgruppen – och så var det fortfarande mer än tolv timmar efter sista måltid eller sockerkonsumtion, säger Gerber. Särskilt överraskande var att det socker vi oftast konsumerar, sackaros, ökade fettsyntes något mer än samma mängd fruktos. Hittills trodde man att fruktos mest sannolikt skulle orsaka sådana förändringar.

Utveckling av fettlever eller diabetes mer sannolikt

Ökad fettproduktion i levern är ett viktigt första steg i utvecklingen av vanliga sjukdomar som fettlever och typ 2-diabetes. Ur ett hälsoperspektiv rekommenderar Världshälsoorganisationen att man begränsar den dagliga sockerkonsumtionen till cirka 50 gram eller, ännu bättre, 25 gram. ”Men vi är långt borta från det märket i Schweiz”, säger Philipp Gerber. ”Våra resultat är ett kritiskt steg i att undersöka de skadliga effekterna av tillsatt socker och kommer att vara mycket viktiga för framtida kostrekommendationer.”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: