Att äta före 8:30 kan minska riskfaktorerna för typ 2-diabetes.

Människor som börjar äta före 08:30 hade lägre blodsockernivåer och mindre insulinresistens, vilket kan minska risken för att utveckla typ 2-diabetes, enligt en studie som presenterades praktiskt taget vid ENDO 2021, Endocrine Society årsmöte.

”Vi fann att personer som började äta tidigare på dagen hade lägre blodsockernivåer och mindre insulinresistens, oavsett om de begränsade sitt matintag till mindre än 10 timmar om dagen eller om deras matintag var fördelat på mer än 13 timmar dagligen,” säger ledande forskare Marriam Ali, MD, vid Northwestern University i Chicago, Ill.

Insulinresistens uppstår när kroppen inte svarar lika bra på det insulin som bukspottkörteln producerar och glukos är mindre kapabel att komma in i cellerna, personer med insulinresistens kan ha högre risk att utveckla typ 2-diabetes.

Både insulinresistens och höga blodsockernivåer påverkar en människas ämnesomsättning, nedbrytningen av maten till dess enklare komponenter: proteiner, kolhydrater (eller sockerarter) och fetter. Metaboliska störningar som diabetes uppstår när dessa normala processer störs.

”Med en ökning av metaboliska störningar som diabetes, ville vi utöka vår förståelse för näringsstrategier för att hjälpa till att hantera denna växande oro,” sade Ali.

Tidigare studier har visat att tidsbegränsad ätning, som konsoliderar ätningen till en förkortad tidsram varje dag, har konsekvent visat förbättring av metabolisk hälsa, noterade hon.

Hennes grupp ville se om att äta tidigare på dagen påverkade metaboliska åtgärder.

Forskarna analyserade data från 10 575 vuxna som deltog i National Health and Nutrition Examination Survey.

De delade deltagarna i tre grupper beroende på den totala längden på matintaget:

-Mindre än 10 timmar per dag

-10-13 timmar

-Mer än 13 timmar per dag

De skapade sedan sex undergrupper baserat på starttiden för ätlängden (före eller efter 8:30).

De analyserade dessa data för att avgöra om ätlängd och tidpunkt var förknippade med fastande blodsockernivåer och uppskattad insulinresistens.

Fasta blodsockernivåer skilde sig inte signifikant mellan ätintervallgrupper. Insulinresistens var högre med kortare ätintervall, men lägre i alla grupper med en starttid innan 8:30.

”Dessa resultat tyder på att tidpunkten är starkare förknippad med metaboliska mått än varaktighet, och stöder tidiga ätstrategier,” sade Ali.

Källa:

Material som tillhandahålls av The Endocrine Society.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: