Vad gör du om personen får en diabeteskoma?

Polaren eller personen upplevs som berusad, ni kanske är ute på lokal och har tagit några drinkar eller vin, öl mm mm. Har tagit lite småplock snacks. Plötsligt börjar personen prata konstigt, osammanhängande om konstiga saker, börjar svettas, darrar, börjar kanske bli aggressiv och irriterad.

Du tänker nu jävlar är personen packad, dyngrak, dragen, jättefull.

Men det behöver det ej vara!

Eller ej bara vara, det kan vara ett tecken på att din kompis är på väg in i en diabeteskoma som orsakar medvetslöshet och kan leda till döden om personen ej får akut hjälp.


Här är tipsen som kan rädda din kompis liv.

Börjar personen med någon av dessa symptom så fråga, har du kollat sockret.

Eller hur mår du? Ska vi ta nåt och käka, har din polare med sig druvsocker ge hen det.

Men hinner du inte och personen blir medvetslös så här har ni lite tips.

1. Ring direkt 112 om personen har svimmat eller blivit medvetslös.

2. Ge aldrig insulin till en diabetessjuk som förlorat medvetandet. Det är livsfarligt, eftersom insulin sänker blodsockret ännu mer.

3. Det kan hända att den som har akut hypoglykemi får kramp.

4. Är personen medvetslös lägg hen i framstupa sidoläge tills ambulansen kommer. Om hen krampar lägg hen i framstupa sidoläge och försök hålla andningsvägar fria.

Blodsockersänkande behandling (insulin, vissa typer av tabletter) kan leda till att blodsockret blir för lågt. Det kan ske om det har gått för långt mellan måltider, om man ätit mindre än vanligt, om man varit mer fysiskt aktiv än vanligt. Situationer där balans mellan tillgänglig energi och effekten av medicinering inte är i fas. Ett blodsocker hos en frisk person kan knappast sjunka under 3,5 mmol/l.

Om det är någon du inte känner så fråga om personen har diabetes.

Kan personen svälja så ge socker i form av söt dryck saft eller läsk (inte light dryck, innehåller inget socker), godis, druvsocker, honung, frukt.

Ring efter ambulans på 112.

Ge aldrig insulin!

Det som händer i kroppen är att vi har ett antal blodsockerhöjande hormoner som adrenalin och glukagon (stresshormoner) men även kortisol och tillväxthormon som frisätts när blodsockret blir för lågt.

Det är dessa hormoners verkan som gör att personen med diabetes vaknar på morgonen även om hen har haft ett lågt blodsocker under natten.

MEN detta system fungerar inte lika bra efter alkoholintag eller om det inte finns så mycket glykogen i förrådet, vilket kan hända efter kraftig insulinkänning under samma dygn. Då kroppen inte hunnit fylla på förrådet igen.

Detta är det för dålig upplysning om, detta tycker jag ska vara med i fösta hjälpen utbildningen.

Detta ska vara ett krav att kunna på varje arbetsplats, skola, mm mm mm.

Vet du om någon av dina arbetskamrater eller om någon på skolan har diabetes?

Måste ske en förändring på detta!!!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: